13 Temmuz 2017 Perşembe

BURSA'DA GEZİLECEK YERLER 1 : YEŞİL TÜRBE, YEŞİL CAMİ, ULU CAMİ, KOZA HAN


     Osmanlı Devleti'nin ilk başkenti olan Bursa, tarihi ve kültürel yapısı bakımından Türkiye’nin en önemli kültür merkezlerinden biridir. İçinde camileri, türbeleri bulunduran bu güzel şehirde dolu dolu bir hafta geçirme fırsatımız oldu. Bursa gezimizin ilk yazısını camilere ve türbelere ayırmak istedik.


  • YEŞİL CAMİ VE YEŞİL TÜRBE

     Bursa’da ilk dönem Osmanlı mimarisinin önemli örnekleri arasında yer alan Yeşil Cami, Çelebi Sultan Mehmet tarafından XV. yüzyıl başlarında yaptırılmış. İç kısmı sekiz bölüme ayrılmış olan Yeşil Cami'nin planı ters T şeklinde. Caminin üzeri iki kubbe ile örtülmüş.
Camide İznik çinilerine rastlamaktayız. Bu sayede görkemli bir görüntüye şahit olduk. Caminin yapımında ise Marmara Adası'ndan getirilen mermerler kullanılmış. 
     İbadet alanına girdiğimizde her iki yanda odalar görmekteyiz. O dönemde sancaklardaki konuların görüşülmesi için kullanılan bu odalar, sonrasında mahkeme salonu olarak kullanılmış. Cami ibadete açık olup aynı zamanda turistlerin de ilgi odağı halinde. Cami gezimizin sonuna gelmişken, buraya külliye özelliği kazandıran ve günümüzde Türk İslam Eserleri Müzesi olarak kullanılan Sultaniye Medresesi'ni de ziyaret etmenizi öneririz. 


    
     Yıldırım Bayezid'in oğlu Sultan Mehmet Çelebi tarafından 1421 yılında yaptırılan Yeşil Türbe ise, Bursa'nın sembolü haline gelmiş olan yapılardan biri olup Yeşil Cami'nin karşısında yer alır. Sekizgen bir planla tasarlanan Yeşil Türbe'de orta kısımda Sultan Mehmet Çelebi'nin sandukası bulunuyor. Aynı zamanda oğulları Şehzade Mustafa, Yusuf ve Mahmut; kızları Sitti Hatun, Selçuk Hatun ve Ayşe Hatun; dadı Daya Hatun'a ait sandukalar da var. Burada da İznik çinilerine rastlıyoruz. Onarımlar neticesinde sayılarında azalma olsa da hala o muhteşem çinileri görmek mümkün. Kadın ziyaretçilere ufak bir tavsiyemiz olacak. Yanınızda eşarp bulundurmanız yararınızadır. Orada da örtünecek eşarplar mevcut fakat kendinizinkini tercih edeceğinizi düşünüyoruz. :))





  • ULU CAMİ 

     Bursa'nın en görkemli ve tarihi bakımdan en önemli camisi olan Ulu Cami, Yıldırım Bayezid tarafından yaptırılmış. 20 kubbesi ve çok ayaklı yapısıyla dikkat çekmekte. Ulu Cami, kapalı namaz kılma alanı açısından Türkiye'nin en büyük camisi olma özelliğini gösteriyor. Cami içindeki şadırvan camiye ayrı bir hava katmış. Meğer şadırvanın bir hikayesi varmış. Bir rivayete göre cami yapımı için arazi istimlak edilirken, şadırvanın bulunduğu yerdeki toprak parçasının sahibi olan kişi, arazisini satmak istememiş fakat arazi zorla alınmış. Daha sonra, zorla alınan yerde namaz kılınmaz diye düşündükleri için o yere şadırvan yapılmış. 
     Ziyaretimiz sırasında yabancı turistler ağırlıktaydı. Yabancı turistlerin ziyareti sevindirici olsa da biz Türklerin de tarihi ve dini yapılarımıza önem vermesi gerektiğini düşünüyoruz. 






  • KOZA HAN 
     Ulu Cami'nin yanında bulunan Koza Han'ı görmeden olmaz dedik ve bir sonraki rotamızı Koza Han olarak belirledik. Şehrin Osmanlı'ya sağladığı ekonomik katkıları ev sahipliği yaptığı 18 handan anlayabiliyoruz. Fakat bu 18 handan sadece biri olan Koza Han'ı görme fırsatı bulduk. Koza Han o yıllarda ipek böceği kozalarının satıldığı yermiş. İpek böceği üreticiliği Kuzey Batı Anadolu'nun Türkmenleri tarafından yüzyıllardır yapılmakta olup bu gelenek sayesinde elde edilen ipek kumaşlar Bursa'nın tekstil kenti olmasında önemli role sahip olmuş. 
     İki katlı olan Koza Han'ın üst katında ipek ürünlerin bulunduğu kaliteli dükkanların yanı sıra alt katında ise dinlenebileceğiniz kafeteryalar bulunmakta. Bizce alışveriş sonrası bu kafeteryalarda yorgunluk kahvesi içebilirsiniz. Ayrıca dondurmalı irmiği de tavsiye ederiz. :) 




  Yazılarımız Bursa'da gezilecek yerler serisi ile devam edecek, takipte kalın :) 

   


2 yorum: